събота, 12 април 2014 г.


  Власт  или  хармония?



 Двете няма как да съществуват заедно. Ако човек избере здравето, щастието, пълнотата и спокойствието, то той ще трябва първо да се откаже от всички изгоди и облаги, които му предоставя властта.
Има два вида власт, едната е невротичната. Човек с невротична власт иска винаги да е отгоре, да е прав, да е недостижим, да печели внимание с манипулации, той загърбва и собствената си човешка уязвимост и тази на другите, отлага потребностите си и удоволствието за един бъдещ неопределен момент, избира разума пред сърцето, за него е важно как „изглежда” и откaзва да „бъде”, изпитва несигурност, тревога, гняв, завист, горделивост. Другият вид власт е свързан с принципа на удоволствието. Той признава тук и сега- открива и задоволява нуждите си в настоящiя момент, признава чувствата си, избира да „бъде” и се отказва от това да „ изглежда”. Няма маска, няма манипулация, а само естественост и спонтанност. Такъв човек изпитва лекота, радост, уважение, обич, състрадание.                 
Човек с невротична власт се води от страховете си и иска контрол над емоциите на другите. Човек, следващ принципа на удоволствието се води от чувствата си и умее да управлява собствените си емоции.

Овладяването на принципа на удоволствието е пътят към постигане на здраве, щастие и хармония и оформяне на една автономна и зряла личност.

                                              Каня ви на вашия път   Чувствата, да, има ги, да - създадени сме с тях, нооо от тук насетн...